oleh: Profesor Madya Dr Ghazali Din

Chenderiang :Seramai 319 murid orang Asli di tiga buah sekolah sekitar Batang Padang, Kuala Kangsar dan Hulu Perak  menerima  barangan kelengkapan sekolah menerusi  program empowerNCER Akademik @Perak .

          Selain itu ikut menerima murid orang Asli dari Sekolah Kebangsaan Batu 14, Sekolah Kebangsaan Batu 7, Sekolah Kebangsaan  Sri Kinjang, Sekolah Kebangsaan  Pos Legap, Sekolah Kebangsaan Pos Perwor serta Sekolah Kebangsaan  RPS Kemar, Gerik.

        Untuk penyerahan pertama, seramai 13 murid Sekolah Menengah Kebangsaan Chenderiang  menerima barang kelengkapan yang disampaikan oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Prof Madya Dr Norkhalid Salimin dan Penolong Pengurus Besar, Bahagian Modal Insan , Northern Corridor Implementation Authority (NCIA), Roszaidah Husman bermula hari ini seterus di sekolah-sekolah lain sehingga  14 April ini.

          Dr Norkhalid berkata program itu adalah inisiatif daripada pihak empowerNCER Akademik @Perak bersama Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI)  dalam membantu murid Orang Asli dalam persediaan kelengkapan sekolah mereka.

          Katanya, penyerahan itu berikutan kebanyakan mereka tidak mampu untuk membeli kelengkapan sendiri, malah segelintir mereka ada yang memakai kasut yang sudah lusuh dan tidak bersusaian dengan saiz kaki mereka sendiri.

         “Sehubungan itu, kami berkobar-kobar untuk membantu murid orang Asli ini agar mereka dapat menjalani persekolahan anak-anak yang lain juga,” kata pada majlis penyerahan pagi ini.

          Beliau berkata kelengkapan sekolah yang diserahkan kepada setiap murid di  Sekolah Menengah Kebangsaan Chenderiang  pagi ini  membabitkan satu set lengkap  yang terdiri daripada beg sekolah, baju sekolah, seluar sekolah, tudung, kelengkapan menulis dan kasut sekolah.

          Menurut Norkhalid selepas serahan di SMK Chenderiang yang terletak kira-kira 80 kilometer dari UPSI di Tanjung Malim  mereka akan bergerak ke sekolah-sekolah lain membabit masa seminggu  mengagihkan kelengkapan kepada murid yang sangat memerlukan.

          Hadir sama Pengetua SMK Chenderiang, Ahmad Masri Abd Rasid serta Pengarah Bahagian Komunikasi Korporat UPSI, Prof Madya Dr Mohd Izwan Shahril. 

baca lagi di: Suara Merdeka

By Mohd Nazirul Afiq Ismail

Unit Media, Bahagian Komunikasi Korporat, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Pengarang e-Pena, mantan wartawan berita & rencana Mega Sains Utusan Melayu Malaysia Berhad, wartawan majalah Mastika, URTV, Infiniti. Ghost writer, suka travel dan suka taugeh. Jom menulis untuk e-Pena emelkan ke nazirul.ismail@upsi.edu.my

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)