oleh: Nur Izzati Farhana Azman (UKLK)

Tanjong Malim 30 Oktober 2022 – Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) menerusi Unit Kediaman Luar Kampus (UKLK) 2022 dengan kerjasama Kelab RC UPSI, Kelab Ronin RC dan Muallim RC Club (MRCC) dan MSH Global Empire baru-baru ini telah menganjurkan program ‘UPSI Drag Master 2022’.

Program ini telah dijalankan menerusi dua bahagian, iaitu bengkel pendedahan ‘remote control’ (RC) pada sebelah pagi di Pusat Pelajar dan pertandingan lumba ‘drag’ bagi kereta kawalan jauh yang dijalankan di Padang Kawad UPSI, Kampus Sultan Azlan Shah, Proton City. Penyertaan program ini telah dibuka kepada mahasiswa UPSI serta penggiat sukan RC setempat.

Menurut saudari Dayang Eriena binti Awang Sebeki, Pengarah Program UPSI Drag Master 2022 berkata sebanyak 50 peserta telah menghadiri bengkel pendedahan RC manakala 30 buah penyertaan bagi perlumbaan ‘drag’ kereta kawalan jauh. Perlumbaan ini telah terbahagi kepada dua kategori, iaitu kategori A (jenis RWD) dan kategori B (jenis 4WD atau ‘non-belted’).

“Program UPSI Drag Master 2022 yang melibatkan komuniti setempat ini dilaksanakan bertujuan untuk memberi pendedahan mengenai sukan RC serta membuka ruang kepada mahasiswa UPSI untuk mencungkil bakat dan minat dalam aktiviti RC,” jelasnya ketika majlis penyampaian hadiah pada 30 Oktober 2022 di Padang Kawad UPSI.

Pada sebelah pagi, daripada pukul 8.30 pagi hingga 12.30 tengah hari telah berlangsung Bengkel Pendedahan RC yang bertempat di ruang legar Pusat Pelajar UPSI. Sesi pengenalan kepada kereta kawalan jauh ini telah dikendalikan oleh wakil daripada Kelab Ronin RC iaitu Encik Asyraff bin Nordin, serta wakil daripada MRCC iaitu Encik Mohamad Fadzrul bin Yusof. Peserta telah didedahkan kepada jenis-jenis kereta kawalan jauh serta komponen model kereta tersebut.

Melalui pendedahan ini diharapkan agar peserta khususnya dalam kalangan mahasiswa UPSI dapat meningkatkan minat dan pengetahuan dalam kereta kawalan jauh dan seterusnya menggalakkan mahasiswa untuk berkecimpung dalam sukan RC.

Manakala pada sebelah petang pula telah berlangsung perlumbaan ‘drag’ kereta kawalan jauh yang diadakan di kawasan Padang Kawad UPSI. Perlumbaan ini telah dijalankan mengikut kategori yang telah ditetapkan.

Penilaian juri bagi penentuan pemenang telah dilaksanakan berdasarkan masa terpantas. Para pemenang turut diraikan dengan pengumuman semasa majlis penyampaian hadiah bagi program tersebut. Para pemenang telah membawa pulang trofi dan sijil.

By Mohd Nazirul Afiq Ismail

Unit Media, Penerbitan & Grafik Korporat, Bahagian Komunikasi Korporat UPSI. Bekas wartawan majalah Utusan Karya SB dan akhbar Utusan Melayu (M) Berhad. Jom menulis untuk e-Pena!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)