oleh: Afifah Adriana Aznan (PEGAWAI UMEDIA UCTC)

foto: Fisol Ahmad

Tanjong Malim – Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) hari ini menggerakkan sekumpulan sukarelawan ResQ Team UPSI bagi membantu mangsa banjir di Daerah Kota Tinggi dan Segamat, Johor susulan hujan lebat yang berterusan semenjak beberapa hari lalu sehingga menyebabkan kawasan tersebut dinaiki air.

Menurut Naib Canselor UPSI, Profesor Datuk Dr. Md Amin Md Taff, RESQ Team UPSI sentiasa peka dengan keperluan semasa, bertanggungjawab dan prihatin terhadap masyarakat terutama kawasan yang ditimpa bencana.

“Menerusi kepakaran sukarelawan yang ada, ResQ Team UPSI digerakkan bagi membantu proses menyelamat mangsa yang terjejas akibat bencana yang terjadi di daerah terjejas sungguhpun lokasinya terletak jauh dari kampus di Perak,

“Di sinilah peri pentingnya kita menyusun gerak kerja yang cekap dan tindakan yang dilakukan oleh sukarelawan ResQ Team ini bukan sahaja dapat mendidik serta memiliki nilai kemanusiaan yang tinggi malah turut menyokong misi dan visi Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dalam Menyemarak Semangat KPT Prihatin”, ujarnya dalam sesi flag-off di Majlis Showcase@UPSI.

Sebahagian sukarelawan ResQ Team mahasiswa UPSI sedang memuatkan barangan sumbangan MyFund Action untuk diagih ke daerah terjejas banjir di Kota Tinggi dan Segamat.

Menurut Md Amin lagi, ResQ Team juga turut memberi sumbangan berbentuk pakaian, makanan kering dan barangan keperluan asas yang disalurkan melalui kutipan tabung UPSI Prihatin serta sumbangan daripada badan bukan kerajaan iaitu My FundAction bernilai kira-kira RM37,800 ringgit.

Turut hadir sama, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Profesor Dr. Norkhalid Salimin berharap usaha ini memberi sinar harapan baru kepada mangsa yang ditimpa bencana dan seterusnya memberi sokongan dan dorongan kepada mereka dalam mengharungi badai ujian dan musibah yang melanda kehidupan.

Misi bantuan ini diketuai oleh Pengarah Pusat Transformasi Komuniti Universiti (UCTC), Prof. Madya Dr. Mohd Azlan Nafiah bersama-sama 14 orang sukarelawan dengan kekuatan jentera yang terdiri dari 3 buah kenderaan pacuan empat roda dan 1 unit lori. – ePena

MyFund Action berbesar hati memberi nilai sumbangan sebanyak RM 37,800 untuk diagihkan kepada para mangsa terjejas di daerah Kota Tinggi, Segamat, Johor untuk misi ResQ Team UPSI.

Turut diterbitkan di: Kosmo!, BH, Astro Awani

By epena

e-PENA, Gapura Media UPSI

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)